Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
       
 

Objavljena publikacija „Žene i muškarci u BiH, 2017“

Sarajevo: 30. 3. 2018.

  

Kod mlađe populacije brojniji muškarci, a kod starije žene

 

Agencija za statistiku BiH objavila je publikaciju „Žene i muškarci u BiH, 2017“ u kojoj su, na jednom mjestu, prikazani podaci iz različitih statističkih oblasti razvrstani po spolu. Ova publikacija može, kroz kratak prikaz položaja žena i muškaraca u bosanskohercegovačkom društvu, biti koristan izvor informacija svima onima koji su zainteresovani za poboljšanje položaja žena i muškaraca, te jednakost spolova u Bosni i Hercegovini.

 

Publikacija „Žene i muškarci u BiH, 2017“, pored statističkih podataka o demografskim, društveno-ekonomskim i obrazovnim karakteristikama građana u BiH, sadrži i podatke o statusu žena prema Popisu stanovništva 2013. godine, te do sada neobjavljene indikatore iz obrazovanja i radne snage.

 

Novina u Publikaciji je i koeficijent maskuliniteta prema starosnim grupama koji predstavlja broj muškaraca na 100 žena. Prema podacima Popisa stanovništva iz 2013. godine, najveća stopa maskuliniteta je u dobnoj grupi od 15-19 godina starosti, gdje na 100 žena dolazi skoro 106 muškaraca. Idući prema starijoj životnoj dobi, stopa maskuliniteta ima tendenciju opadanja, tako da od 45 godina i više, u populaciji BiH ima više žena nego muškaraca. Od tog perioda koeficijent maskuliniteta naglo opada. Najniži je u dobnoj grupi 85+ i bilježi vrijednost od 47,6, što znači da u najkasnijoj životnoj dobi, na 100 žena dolazi oko 48 muškaraca.